9. kesäkuuta 2017

J. K. Rowling – Harry Potter ja Azkabanin vanki

Kirjan tiedot
Kirja: Harry Potter ja Azkabanin vanki
Kirjailija: J. K. Rowling
Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta
Kannen kuvitus: Mika Launis
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 1999 (suom. 2000)
Sivumäärä: 456
Sarja: Harry Potter #3









Vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta, ja nyt hän on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittavat siihen, että hän haluaa etsiä käsiinsä Harry Potterin. Taikaministeriö on valppaana, ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa? Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Hermionen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.

***

Tämä postaus on odotellut kirjoitusta jo ainakin parisen viikkoa.. ellei enemmän? Kirja on siis tullut luettua jo jonkin aikaa sitten, ja kirjaa on meidän kaveriporukan lukupiirissäkin jo käsitelty. Tästä on vaan jotenkin ollut vaikeaa aloittaa kirjoittaa mitään, mutta oksennan tähän nyt kaiken mitä mieleen tästä kirjasta nousee.

Harry Potter ja Azkabanin vanki on noussut monella suosikiksi sarjasta puhuttaessa. Kun kysytään, että miksi, siihen ei oikeastaan osata vastata. Kaikki ovat vain yksimielisesti sitä mieltä, että kirja vaan on älyttömän hyvä! Ja olen heidän kanssaan ehdottomasti samaa mieltä, vaikka tämä ei ehkä ihan suosikkipotterini olekaan. Pohdimme lukupiirissä syitä kirjan suosioon ja saimmekin jonkinlaista listaa kasaan:

1. Azkabanin vanki on kirjana jo vähän aikuismaisempi, eikä kirjan "lapsellisuus" ärsytä vanhempaa lukijaa enää yhtä paljon kuin ehkä kahdessa aiemmassa kirjassa. Kirjan hahmot ovat selvästi kypsyneet ja vakavoituneet. Kirjasarjan ns. esittelyosat voidaan sanoa jääneen tässä vaiheessa taakse ja nyt päästään oikeasti tarinaan kiinni. Nyt päästään seuraamaan kiinnostuneena, mitä tarina tuo tullessaan.

2. Kirja on ensimmäinen, jossa Harry ei kohtaa Voldemortia, ja tämä seikka tuokin mukavaa vaihtelua tarinan kulkuun. Voldemortin puuttuminen ei haittaa sillä muita tapahtumia on niin paljon.

3. Historian havinaa. Kirjassa esitellään ensimmäistä kertaa Harryn vanhemmat ja heidän kaveripiirinsä kunnolla. Selviää myös se, miksi Kalkaros vihaa Harrya niin paljon. Muut kirjat lukeneena täytyy hämmästellä edelleen, miten nerokkaasti Rowling osaa nivoa yhteen kaikki pienimmätkin seikat, että tarinasta tulee järkevä kokonaisuus.

Varmasti unohdin kirjoittaa tähän vielä jotain todella oleellista, mutta noh... :D



   Sarjassa ilmestyneet
   Harry Potter ja Azkabanin vanki
   Harry Potter ja liekehtivä pikari
   Harry Potter ja Feeniksin kilta
   Harry Potter ja puoliverinen prinssi
   Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti